soorten hosting

Soorten hosting

Als je webhosting nodig hebt, zijn er verschillende soorten waar je uit kan kiezen. In dit korte artikel gaan wij in op de verschillende soorten hosting, zodat je de juiste keuze kan maken.

Shared hosting

De meest voorkomende vorm van webhosting is shared hosting. Het is goedkoop en vrij simpel in gebruik. Voor slechts een euro per maand zijn er al goede shared hostingpakketten te verkrijgen. Bij deze vorm van webhosting deel je een stukje ruimte op een server met andere klanten. Vaak staan er honderden websites op een server. Ze delen allemaal hetzelfde IP adres. In de meeste gevallen krijg je toegang tot een webbased control paneel zoals cPanel, Directadmin of Plesk. Je kan daarvandaan email adressen, databases en backups maken. Wil je WordPress of een ander script installeren dan kan dat meestal ook middels enkele muisklikken. Shared hosting is uitstekend als je een kleine, simpele website hebt. Voor grotere websites is deze vorm van webhosting niet zo praktisch, je hebt dan meer schijfruimte en bandbreedte nodig.

Een VPS huren

vps hostingEen VPS is een virtuele privé server. In dit geval wordt een server opgedeeld in kleinere stukjes, en 1 van die stukjes is een VPS. Er kunnen vele VPS’en op een server staan, of slechts enkele. Op iedere VPS kunnen vele websites worden gehost. Het voordeel van een VPS is dat je als gebruiker root toegang hebt. Je kan van alles toevoegen of verwijderen. De gemiddelde website beheerder heeft echter niet de kennis om een VPS te beheren. Er moeten beveiligingsupdates worden geïnstalleerd, het is noodzakelijk om backups te maken en het beheer gebeurd meestal vanaf de command line. Hostingproviders bieden daarom ook vaak een managed VPS aan. Het voordeel van een managed VPS is dat deze wordt onderhouden door de provider. Een nadeel is dat een managed VPS meestal niet goedkoop is.

Dedicated hosting

Dedicated hosting houdt in dat je een complete server huurt. Deze staat in een datacentrum en is op afstand beheerbaar. Het is in veel gevallen mogelijk om naar de locatie te gaan en zelf fysiek achter de server veranderingen door te voeren. Dedicated hosting is geschikt voor mensen die veel kennis hebben van server beheer.

5/5 - (2 stemmen)